Dziecko, Jadłospis niemowlaka, Przepisy dla niemowląt

Krem dyniowy z ziemniaczkami (2 porcje)

Gotowanie dla niemowlaka często jest proste, bardzo szybko można wyczarować pyszną i zdrową potrawę. Warzywa na zupkę posiadam z ekologicznych upraw, zwykle od znajomych i rodziny. Ciężko kupić w sklepie warzywa bez nawzów sztucznych, zresztą niejednokrotnie słyszałam, że ludzie oszukują i sprzedają do sklepów sklepowe warzywa, brudząc je wcześniej, żeby wyglądały ekologicznie albo zmazują numer partii z jaj.

Nie wszystko złoto co się świeci, a w tym przypadku nie wszystko ekologiczne co brudne.

 

Składniki:

Dynia 144 g

Ziemniaki 60 g

Olej słonecznikowy (łyżka stołowa)

Woda niegazowana (pokrywa warzywa)

Wykonanie:

Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, następnie dodać olej i wodę. Gotować do miękkości, na małym ogniu do 30 minut, a potem zblendować. W trakcie gotowania wygotowaną wodę uzupełniamy ponownie, żeby obiadek nie był zbyt gęsty i odwrotnie, starajmy się nie wlewać zbyt dużo wody, bo zupka będzie zbyt rzadka. Ja często podaję rzadsze potrawy, żeby nie dopuśić do problemów z kupką.

Przepis, który podałam jest na dwa dni, chociaż nieraz zdarzyło się, że Nel zjadła więcej niż oczekiwałam, więc postanowiłam też podać poniżej składniki na większą porcję:

Dynia 192 g

Ziemniaki 80 g

Olej słonecznikowy (łyżka stołowa – nie przesadzajmy na początku z ilością oleju, jedna łyżka wystarczy)

Woda niegazowana (pokrywa warzywa)

Przez pierwszy miesiąc od podania pierwszej potrawy warto, każde danie dwudniowe zagotować ponownie. Oczywiście zawsze zupkę przechowujemy w lodówce.

 

Jak macie jakieś pyszne przepisy na dania dla niemowlaków chętnie przygarnę?!

 Smacznego J