Dziecko, Jadłospis niemowlaka, Przepisy dla niemowląt

Potrawka z ziemniakami i królikiem (po 5 miesiącu)

Moje sekretne pomysły na przecierki dla Nesesity, a wcześniej Julka powstają ze starannie dobranych kompozycji warzyw, czyli ze sprawdzonych i ekologicznych źródeł, zwykle od znajomych i rodziny.

Ilość składników dobieram tak, żeby smak był idealny. Tutaj każdy gram ma znaczenie. Proporcje już niejednokrotnie zmieniałam, te podane poniżej są akceptowane przez moje dzieci w stu procentach. Julek uwielbiał tę potrawką. Koper włoski bardzo dobrze komponuje się z mięsem z królika, doskonale się sprawdza w dolegliwościach układu pokarmowego (wzdęcia, kolka) i oddechowego (inhalacje, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie), zawiera Potas i witaminy C i K.

Składniki:

Cebula 8 g (tylko do smaku)

Ziemniaki 96 g

Koper włoski 14 g (koper kupuję w warzywniaku)

Mięsko z królika 20 g (może być także indyk)

Olej 6 g (można użyć oleju z oliwek)

Woda niegazowana np. Żywiec Zdrój

Wykonanie:

Umyte i obrane warzywa, kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, tak żeby je lekko przykrywały. Dodajemy oleju i gotujemy do miękkości. Blendujemy. Nie gotujmy dłużej, żeby warzywa nie traciły swoich cennych właściwości.

Smacznego dzieciaczki!